De laatste etappe van de Cachalot Arctic Tour CAT2015 levert een aaneenschakeling van lichtshows op.
De avond voor ons vertrek schittert de lucht boven Holy Island door een overweldigend vuurwerk, afgestoken ter ere van een bruiloftsfeest. Maandagochtend wordt de zonsopkomst voorafgegaan door een helder oplichtende ‘green flash’. Dinsdagavond zien we een gloedvolle zonsondergang en tegelijkertijd daar recht tegenover een imposante, maximaal hoge regenboog. ‘s Nachts wordt de hemel doorkliefd door de vallende sterren van de Perseïden en licht ons kielzog op door het zeevonk Noctiluca scintillans. Als finale worden we bij de aanloop naar de Waddenzee omringd door een disco van knipperende witte, gele, groene en rode lichten, in welke wirwar van tonnen, windturbines en platforms we de juiste koers uitstippelen.

We hebben de driehonderd zeemijlen van Holy Island naar Lauwersoog grotendeels met vol tuig kunnen bezeilen.
Een vrouwtje postduif liftte met ons mee tot aan de Doggersbank waar, eenmaal opgeschrikt door een passerende torenvalk, zij uitgerust en volgevreten in zuidelijke richting het luchtruim koos.

Woensdagochtend leggen we om 06:30 uur aan in de buitenhaven van Lauwersoog. We maken schoonschip en om tien uur laten we ons schutten door de Robbegatssluis.
Met gejuich en champagne worden we onthaald door familie en vrienden. Partners en gezinnen worden innig herenigd.

Een fantastisch mooie reis van 81 dagen en 4525 afgelegde zeemijlen komt tot een einde.
Een uiterst succesvolle reis ook omdat we zonder ongelukken ons ambitieuze reisschema volgens plan hebben kunnen uitvoeren.
En wat een unieke avonturen in de meest pure natuur.

Hartelijk dank crew-leden Erik-Jan, Dick, Chris, Else, Erik, Koen en Rosko. Wat een voorrecht om met je beste vrienden zo’n reis te kunnen maken.
Dank aan allen die via dit blog en via de mail onze reis hebben ondersteund met hun enthousiaste commentaren en inlevende betrokkenheid. Heerlijk hartverwarmend.

De reis is ten einde maar zo niet deze website. Ik zal het logblog her en der redigeren en aanvullen en van meer foto’s en filmpjes voorzien. Voor zeilers die een soortgelijke tocht overwegen zal ik op een aparte pagina een technisch-nautische evaluatie van de reis toevoegen. Daarnaast zal ik verslag doen van het project ‘SailsForWhales’, dat beoogt om zeilers met behulp van hydrofoons gegevens over het voorkomen van walvissen te laten verzamelen.

Blijf dus welkom op deze website, www.sy-cachalot.nl

Gegroet, Herman