Geankerd in Kvalrossbukta, Beereiland. Aanloop met gladde zee en zon. Onderweg 20 bultrug-walvissen met tig witsnuitdolfijnen. Magistraal.

Update 26 juni:
Dick ziet altijd als eerste dolfijnen en walvissen. Puur geluk denken Chris en ik nog steeds,maar de statistiek geeft ons geen gelijk.
Op weg naar Bereneiland zien we om drie uur ‘s nachts overal spuiters om ons heen. We blijken te midden van een kudde Bultruggen (Humpbackwhales) beland, die vergezeld wordt van een groet groep witsnuitdolfijnen. Het is drie uur in de ochtend, donkergrijs weer en motregen zodat de dieren zich moeilijk laten fotograferen, maar het spektakel is daarom niet minder indrukwekkend. Immens grote lichamen rijzen uit het water, soms zien we de spierwitte onderkant van een staartvin en het zebrapatroon van de geplooide keelzak. Ondertussen hebben we nauwelijks aandacht voor de dolfijnen die onder de boot en voor de boeg door het water klieven.

De aanloop naar Bereneiland is wonderschoon. Steile kliffen met duizenden zeekoeten, alken, papegaaiduikers, Noordse stormvogels en drieteenmeeuwen. De zon breekt door de wolken en we ankeren in Kvalrossbukta. Mijlen verderop ligt een Russisch vrachtschip voor anker, verder geen mens te bekennen. We pompen de dinghy op en gaan aan wal