Voor spitse bergen met ijs hoeven we niet verder naar het noorden. Voor de walvissen en dolfijnen wel, want die hebben we hier nog niet gezien.
In vijf uur hebben we op de motor pal tegen de noordenwind van Vearøy naar het eiland Moskenesøy gevaren. De straat tussen beide eilanden is bekend vanwege de legendarische Maelstrom, een reusachtige draaikolk die schepen de diepte in sleurt, zoals beschreven door Jules Verne en Edgar Alan Poe. We hebben er niets van gemerkt, maar met het groter wordende tijverschil naarmate we noordelijker raken ervaren we de toenemende stroomsterktes.
Onderweg hebben we een kwartiertje gedobberd boven een ‘seamount’ en vier pollakjes gevangen en deze klaargestoomd in de oven, geheel conform de uitgebreide foeragelijst van Else: ‘zelf vissen vangen’.
We liggen nu in Reine, een prachtig tussen de steile rotswanden gelegen plaatsje met begroeide daken en overal rekken met stokvis die te drogen hangt. Voor het eerst zien we andere zeiljachten: drie flotille-boten uit Tromsø met een Duits gezelschap.
Het was vandaag kristalhelder poolweer. Lekkere droge kou met de warmtestraling van de zon voelbaar in je gezicht. Volgens de grib-bestanden gaat de wind weer krimpen naar het westen, komt er  regen, maar krijgen we we morgen wel de wind ruim in de rug.

Dank allemaal voor jullie hartverwarmende comments, mails en  support. Leuk om te weten dat we op de zeemijl worden gevolgd.