Zaterdag 18 april is zeilschip Cachalot voor de eerste maal dit jaar weer onderzeil gegaan. Een proeftochtje met de CAT-crew, van Lauwersoog naar de Verkenner van het Westgat en weer retour. Prachtig zeilweer, zon en wind.
Acht man aan boord: ondergetekende (Herman), Erik-Jan, Dick, Chris, Erik, Koen, Rosko en Robin. CAT-woman Else was er niet bij, want aan het trainen voor de Harlingen-Terschelling roeisloepenrace op 15 mei. In plaats van haar was Robin mee, dochter van Chris.

De crew heeft vertrouwen in het schip en ontzettend veel zin in de expeditie. Maar ook weet iedereen dat de reis met een beoogde gemiddelde dagafstand van 55 zeemijlen (100 km) een ambitieuze doelstelling kent, waarin weinig rek zit voor het opvangen van tegenslagen.

De techniek aan boord is met alle elektronica kwetsbaar, maar meestal niet onmisbaar. Om een voorbeeld te geven, er zitten twaalf vaste antennes aan boord, voor GPS (3x), VHF, AIS, Radar, SBB, FM/AM, Iridium, Wifi, Navtex, en Epirb, maar als die er allemaal mee ophouden is er nog steeds geen man overboord. Met een hand-GPSje en een papieren zeekaart komen we ook een eind. Anders is dat voor de motor en de tuigage, de beide werkpaarden die PK’s moeten blijven leveren. Zij moeten drie maanden lang in goede conditie blijven, ..net als wij.

En dan is er de onvoorspelbaarheid van het weer. We varen op wat we voorgeschoteld krijgen, stilliggen en geduldig afwachten bij stormweer of aanhoudende tegenwind, maar dag en nacht doorvaren en zeemijlen maken, wanneer de wind ons voortstuwt in de goede richting.

Tijdens de Cachalot Arctic Tour zijn er twee bemanningswisselingen gepland, op 16-17 juni in Tromsø (Noord-Noorwegen) en op 26-27 juli in Seydisfjordur (Oostkust IJsland).
Om deze rendez-vous te halen hebben we enige ruggensteun nodig: Fair Winds.

HJJ